Natuurlijk weidebeheer houdt voor ons in dat we onze weide zo natuurlijk mogelijk houden. Een gezonde bodem is daarbij het uitgangspunt. We hebben ons totale weideoppervlak in drie weides verdeeld. De paarden grazen zes weken op de weide, waarna die dicht gaat en de paarden naar het volgende perceel gaan. Op die manier krijgt een weide 12 weken rust en doorbreek je de wormbesmetting.

We ontwormen de paarden bij voorkeur een keer per jaar, de andere keren doen we mestonderzoek. We gebruiken geen kunstmest of drijfmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen en proberen het gras zo gevarieerd mogelijk te laten zijn.

Een paard is een steppedier; een loper en een vluchtdier. Het is voor een paard daarom van groot belang dat hij kan bewegen en een zo groot mogelijke ruimtebeleving heeft. Ons weiland van ruim 1,5 hectare is ingericht volgens de uitgangspunten van Paddock Paradise die voor een paard zo natuurlijk mogelijk zijn en bijdragen aan het welzijn van onze paarden en pony’s.

‘Hapje-stapje’

Het weiland is verdeeld in compartimenten en eromheen loopt een pad. Paarden krijgen zo meer beweging om dat door de uitnodigende werking van het pad en het strategisch plaatsen van voedsel, water en andere prikkelende elementen het paard wordt gemotiveerd tot voortdurende beweging, zoals de natuur het bedoeld heeft. Door te bewegen blijft de motor van de spijsvertering in gang. Veel bewegen, liefst in grazende vorm, bevordert de spijsvertering. Het spijsverteringsstelsel van het paard is ingesteld op het gedurende zeer lange tijd, ongeveer 16-18 uur, opnemen van zeer kleine hoeveelheden voedsel.  

Bij de inloopstal is een gedeelte van het traject verhard. Daardoor vindt er een natuurlijk hoefonderhoud van onbeslagen hoeven plaats waardoor bekappen minder vaak nodig is.

Door de verschillende compartimenten worden de paarden beschermd tegen te rijke weides met gevaar voor o.m. overgewicht, hoefbevangenheid en verergering van zomereczeem. Daarnaast zijn paarden, die om gezondheidsredenen minder of geen weidegang mogen krijgen of juist behoefte hebben aan méér weidegang (oude paarden), toch in de gelegenheid bij hun vrienden in de buurt te blijven.

We hebben diverse eetbare paardenhagen gepoot, en voeren de paarden regelmatig wilgentakken, bamboetakken en andere eetbare takken en bladeren voor paarden.