Archief cursussen

HondenPaarden

Hieronder een overzicht van de cursussen die in de afgelopen jaren bij de Zilverdas zijn gegeven. 
Mocht er iets bijzitten dat je graag zou willen bijwonen, laat het ons weten, wellicht dat we die cursus of workshop nog een keer herhalen. 

 
Gedrag van je hond holistisch bekeken 

Een boeiende lezing door Petra Driesen over alle aspecten die van invloed zijn op het gedrag van je hond. Je leert je hond beter begrijpen en je krijgt inzicht in zijn lichamelijke, psychische en emotionele functioneren.Wat is de juiste voeding? 

Lezing gegeven door Petra Driesen over inzicht en gebruik van voedingssuplementen en nutricijnen om je hond in optimale conditie te brengen. 


Inzicht in Hoeven

Expert op het gebied van hoeven, Heleen Davies, neemt je mee in de wereld van de paardenhoeven en opent je de ogen voor de hoeven van het paard. Na deze dag kijk je gegarandeerd anders naar de hoeven. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. de 5 sleutels voor hoefgezondheid, de oorsprong van hoefproblemen, de anatomie van de hoef, de externe structuur van de hoef, de hoefbalans, en nog veel meer. 


2-daagse introductiecursus TTouch/TTeam voor honden

 

De cursus wordt gegeven door Nelleke Deen en is gericht op het aanleren van een aantal basis TTouches en lichaamswerk. Ook zal aan de orde komen hoe je lichaamsbandages kunt gebruiken voor geestelijke en lichamelijke ondersteuning. Na deze dag kun je direct aan de slag bij je eigen hond.


Workshop Paardenmassage

Met deze cursus, gegeven door Martine du Floo, ben je straks zelf in staat om je paard te masseren. Een goede massage kan zowel ondersteunend als preventief werken en zorgt voor een soepel paard in balans. En uiteraard kunnen paarden ook  gewoon enorm genieten van een fijne massage.

 


(Biologisch) weidebeheer 

Door Margriet Cremers van Silverlinde Breda

 

Weidegang is van groot belang voor het fysiek en mentaal welbevinden van grazers.

Aandachtspunten waaraan een (biologische) weide moet voldoen om aan de natuurlijke behoeften van het paard te voldoen staan centraal tijdens deze workshop.

 Inleiding Natuurgeneeskunde
 

Door Margriet Cremers van Silverlinde Breda

 

Doel van de workshop is het kunnen beoordelen of en hoe de integrale praktijk een bijdrage kan leveren aan de gezondheid en welzijn van je dier. Welke natuurlijke therapieën worden er gebruikt in de integrale praktijk en hoe werken die? Kan een integrale praktijk ook vaccinaties verrichten? En operaties? Wat te doen bij gedragsproblemen, huidklachten, bewegingsproblemen, allergieën en problemen met de spijsvertering?

 

 


Workshop Balans en Coördinatie voor honden

Door Sam Turner 

Tijdens de workshop wordt je hond, met behulp van verschillende oefeningen, zich beter bewust van z’n lichaam. Door de hond door diverse oefeningen te leiden, leert hij na te denken over zijn bewegingen en wordt hij bewust van zijn lijf. Je hond zal met aandacht gaan bewegen om bepaalde oefeningen te kunnen doen.

De oefeningen trainen de balans en coördinatie maar ook de spieren van het gehele lichaam. De algehele fitness van je hond wordt hierdoor verbeterd.

 


 

Cursus EHBO en homeopathie voor honden

Door Liesbeth Ellinger

Naast een inleiding over het lichamelijk onderzoek komt ook aan de orde wat je met homeopathische middelen zelf kan doen als de hond zich verstapt heeft, tegen een auto is gelopen of een open wond heeft.

Ook eenvoudige kwaaltjes zoals spierpijn of diarree nadat de hond iets verkeerds heeft gegeten worden besproken. Heb je speciale onderwerpen die je graag besproken wilt zien, dan kun je dat van tevoren melden( mits het binnen de context van de cursus valt).

 


EHBO voor paarden

Een praktische cursusdag waarin je leert eerste hulp te bieden aan een ziek of gewond paard in acute situaties waarbij ingrijpen direct noodzakelijk is. Hoe herken je een ziek paard, en wat doe in geval van een open wond, koliek, vergiftiging, shock, onderkoeling/oververhitting ...

 


Bachbloesems voor dieren

 

Bachbloesemtherapie is een geneeswijze die zich richt op het ‘geheel’ van het dier. Bachbloesems richten zich op harmonie van het bewustzijn; een gezonde geest geeft een gezond lichaam. Het selecteren van de juiste Bachremedie bestaat voor een belangrijk deel uit het juist inschatten van het dier. In deze cursus komt ter sprake hoe je te weten kunt komen wat het type is van het dier. Door goed te kijken naar zaken als lichaamshouding, oogopslag en uitstraling van het dier kun je een selectie maken uit de Bachremedies. Margriet Cremers van Silverlinde Breda laat aan de hand van een groot aantal herkenbare voorbeelden uit haar praktijk zien hoe deelnemers aan de cursus de juiste remedies kunnen leren selecteren.


Workshop Praktijkspeuren

Maak kennis met praktijkspeuren! Gedurende de dag gaat u aan de slag met techniekwerk en onderbouwing voor een goede basis van het praktijkspeuren. Er is gerichte aandacht voor baas en hond.

Onderwerpen: wat is een geurspoor, geur aanbieden, de start, lijnhandling, het vinden van voorwerpen en het belonen daarbij. Tevens worden materiaalkeuze en gebruik daarvan behandeld.

Voor wie: de beginner en gevorderde die een betere basis wil leggen voor het echte praktijkspeuren. Docenten: Cor Oldenburg & Cor Oldenburg jr. van de Speurhonden Instructie School.


Zelfmedicatie bij honden, geneeskrachtige kruiden en huismiddeltjes

Je kunt heel veel zelf doen aan kleine blessures, verwondingen en ongemakken van je hond. De natuur is je apotheek!
Niet alleen theorie maar ook een deel praktisch aan de slag, als het weer het toelaat gaan we ook naar buiten. Petra Driesen vertelt wat er kan groeien en plukken we, waar mogelijk, onze eigen geneeskruiden.


Lezing laatste inzichten in stress bij honden

Stress neemt hand over hand toe. Net als bij mensen is stress mede verantwoordelijk voor het ontstaan van ziekten en aandoeningen. Maar stress is ook een van de belangrijkste oorzaken van gedragsproblemen. En wat te denken van stress bij heel jonge honden. We zien op dit moment ongelooflijk veel gestresste pups die als onhandelbaar betiteld worden. Is dat wel zo? Tijdens deze interactieve lezing wordt stress in de breedste zin van het woord behandeld. De laatste nieuwe wetenschappelijke inzichten over stress worden gedeeld en u krijgt praktische handvatten hoe met stress om te gaan.

De lezing wordt gegeven door Petra Driesen, natuurgeneeskundige, holistisch gedragstherapeut, orthomoleculair en KPNI Therapeut. 


Cursusdag Natuurlijk Kind & Paard

Kinderen de paardentaal écht leren begrijpen. Op basis van vertrouwen en respect. Dat is het doel van deze cursusdag die we in de herfstvakantie organiseren. Voor kinderen van 6-12 jaar. Inclusief e-boekjes die de kinderen tijdens de dag ondersteunen en waarmee ze thuis het geleerde kunnen toepassen bij de paarden.

Wij organiseren deze dag samen met de instructeurs van Stichting Natuurlijk Kind & Paard. Kinderen en paarden leren samen te werken op basis van vertrouwen en respect. Natural Horsemanship voor kinderen. De kinderen leren wat voor dieren paarden zijn, hoe je daar het beste mee om kunt gaan en de taal die paarden ‘spreken’ te begrijpen.

Een super leerzame en onvergetelijke dag voor kinderen met veel praktische oefeningen. Om écht samen te kunnen werken, is kennis van de natuurlijke eigenschappen van het paard nodig. En die willen wij graag overbrengen aan de jonge paardenliefhebbers.We leggen een basis die van onschatbare waarde is voor een leven met, en het rijden op, paarden.

De missie van Stichting Natuurlijk Kind en Paard is 10.000 minder ongelukken per jaar met paarden. Beginnen met basis kennis aanbieden voor kinderen van 6-12 jaar. De ongelukken voor ons als mensen (per jaar 68.000) en de pijn die paarden ervaren in het dagelijks leven willen we reduceren, door kennis op een toegankelijke manier te delen.